3 Feb. 2021

Tipuri de dezinfectanți: Cum să faceți cea mai bună alegere pentru dvs.

De ce să dezinfectezi?

Aproape fiecare mediu de pe planetă conține bacterii și microorganisme. Ați putea fi surprins să aflați că pe un centimetru pătrat de piele umană există mai mult de 600.000 de bacterii. Majoritatea bacteriilor sunt inofensive pentru oameni. Dar organismele cauzatoare de boli - numite agenți patogeni - pot fi periculoase sau chiar letale. Una dintre cele mai contagioase și renumite boli din 2020 a fost COVID-19, cauzată de virusul SARS-CoV-2.

Utilizarea regulată a tipurilor de dezinfectanți în mod regulat pe suprafețele din întreaga instalație este esențială pentru a preveni răspândirea bolilor și a bolilor, cum ar fi răcelile, gripa și chiar COVID-19. Întrucât există multe tipuri de dezinfectanți pe piață, este important să înțelegeți modul în care funcționează - inclusiv avantajele și dezavantajele lor - pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză despre cum să dezinfectați și să protejați cel mai bine persoanele din unitatea dvs.

Cum funcționează dezinfectanții?

Dezinfectanții sunt agenți chimici aplicați obiectelor nevii pentru a distruge bacteriile, virușii, ciupercile, mucegaiurile sau mucegaiurile care trăiesc pe obiecte. Prin definiție, formulele dezinfectante trebuie înregistrate la Agenția pentru Protecția Mediului (EPA). „Ingredientul activ” din fiecare formulă dezinfectantă este ceea ce ucide agenții patogeni, de obicei prin perturbarea sau deteriorarea celulelor lor. Ingredientele active sunt de obicei ajutate de alte ingrediente cu diverse scopuri. De exemplu, agenții tensioactivi pot fi adăugați la o formulă dezinfectantă pentru a oferi umezire consistentă pe o suprafață sau pentru a ajuta la curățare.

Principalele tipuri de dezinfectanți

Mai multe categorii largi de dezinfectanți sunt folosiți în întreținerea instalațiilor comerciale și industriale. Mai jos sunt câteva dintre cele mai comune tipuri. Deși nu este o listă exhaustivă, acestea acoperă marea majoritate folosită astăzi. 
Compuși cuaternari de amoniu (Quats) O alegere de top pentru dezinfecție în spitale și instituții datorită costului redus și acțiunii rapide împotriva unei game largi de microorganisme. Quats poate fi formulat cu o varietate de detergenți pentru a oferi atât capacitate de curățare, cât și dezinfectare. 
Compuși de clor Ucide o serie de organisme, inclusiv viruși rezistenți, și sunt foarte recomandate pentru curățarea fluidelor corporale. Dezinfectanții pe bază de clor sunt ieftini și au timp de ucidere relativ rapid, totuși pot fi corozivi și pot provoca decolorare, precum și iritații dacă nu sunt utilizați conform instrucțiunilor. 
Alcool Când sunt diluați în apă, alcoolii sunt eficienți împotriva unei game largi de bacterii, deși sunt deseori necesare concentrații mai mari pentru dezinfectarea suprafețelor umede. Dezavantajele sunt că se evaporă rapid (și, prin urmare, pot să nu rămână la suprafață suficient de mult timp pentru a ucide), sunt inflamabile și este posibil să nu aibă pretenții de toleranță organică a solului, ceea ce înseamnă că este posibil să nu fie eficiente atunci când materia organică (sânge, de exemplu ) este prezent.
Aldehidele Foarte eficiente împotriva bacteriilor care cauzează tuberculoza, totuși au nevoie de un raport ridicat de parte pe milion (ppm) pentru a fi eficiente pentru dezinfectare. Unele bacterii au dezvoltat o rezistență la aldehide și s-a constatat că provoacă astm și alte probleme de sănătate. De asemenea, pot lăsa reziduuri grase și trebuie să fie într-o soluție alcalină.
Iodofori Pot fi utilizate pentru dezinfectarea unor echipamente medicale semi-critice, dar pot pata suprafețele și pot avea un miros neplăcut. Idoforii nu mai sunt folosiți adesea în întreținerea facilității.
Compuși fenolici Eficient împotriva bacteriilor patogene, inclusiv Mycobacterium tuberculosis, precum și a ciupercilor și virusurilor, dar și foarte toxice și corozive, atacând suprafețele în timp ce acestea atacă organismele de pe ele. Unele zone aplică restricții de eliminare a fenolilor.
Apă oxigenată Atunci când sunt formulate ca dezinfectanți gata de utilizare, produsele pe bază de peroxid de hidrogen sunt privite ca fiind „mai ecologice” și mai durabile pentru mediu. Acest lucru se datorează faptului că se descompun în elemente naturale de hidrogen și oxigen. Sunt ușor acizi și sunt agenți de curățare eficienți. La concentrații mari (de peroxid de hidrogen) pot deveni instabile și periculoase.

Ce trebuie să luați în considerare atunci când vă alegeți dezinfectantul

Există patru considerații principale pe care ar trebui să le evaluați atunci când alegeți un dezinfectant pentru a satisface cel mai bine nevoile instalației dvs. Răspunsul la aceste întrebări vă va oferi un cadru pentru a ajuta la determinarea celui mai bun (e) produs (e) de utilizat în organizația dvs.

1. Eficacitate

Oare un dezinfectant ucide microbii și agenții patogeni care sunt cei mai preocupați în unitatea dvs.? De exemplu, este posibil să fiți foarte îngrijorat de Staphylococcus aureus Methicillin Resistant (MRSA). Unii dezinfectanți sunt aprobați de EPA ca eficienți împotriva acestei bacterii. Nyco® Uno este un astfel de dezinfectant. Rețineți că agenții patogeni pot avea mai multe tulpini, iar dezinfectanții sunt certificați pentru tulpini specifice. Uno este, de asemenea, eficient împotriva Staphylococcus aureus (CA-MRSA), asociată comunității, rezistentă la meticilină. În funcție de industria dvs. și de tipul de unitate - asistență medicală, educație, îngrijire pe termen lung, ospitalitate - veți avea nevoi și cerințe variate.

2. Timpul de distrugere

Cât de repede ucide un produs dezinfectant un anumit agent patogen? Produsul păstrează suprafețele vizibil umede pentru a respecta aceste perioade de ucidere? Din nou, formulele dezinfectante sunt înregistrate pentru a ucide agenți patogeni specifici într-un anumit timp și trebuie să fie umezi pe o suprafață tot timpul pentru a lucra activ. Treizeci de secunde până la cinci minute ar putea fi un timp tipic de ucidere. Dacă un dezinfectant are nevoie de 10 minute, asigurați-vă că va rămâne ud atât de mult. Dezinfectanții pe bază de alcool se pot evapora bine înainte de timpul necesar de contact. Citiți și urmați toate instrucțiunile de utilizare și reumectare, dacă este necesar.

3. Siguranță

Produsul este sigur de utilizat pentru oameni și sigur pentru suprafețele pe care este aplicat? După cum ați aflat mai devreme în acest articol, unele categorii de dezinfectanți sunt toxici, unii se colorează, alții sunt corozivi, dar alții au un miros nedorit. Verificați evaluările de toxicitate și inflamabilitate ale produselor, precum și recomandările privind echipamentele de protecție individuală (EIP) pentru dezinfectanții pe care îi aplicați. Asigurați-vă că un dezinfectant nu va deteriora suprafața pentru care este destinat.


https://www.nycoproducts.com/resources/blog/types-of-disinfectants-how-to-make-the-best-choice-for-your-facility/
Inapoi