12 May. 2020

SARS-CoV-2 (COVID-19) - Informatii utile

COVID-19 este o infecție determinată de un nou coronavirus care a apărut în Wuhan, China în decembrie 2019. Simptomele acestei infecții cuprind: tuse, febră și dispnee (dificultate de a respira). Acesta poate fi transmis de la o persoană la alta. Diagnosticul poate fi stabilit în urma examenului clinic și a testelor de laborator. Momentan nu există vaccin. Prevenția infecției implică igiena riguroasă a mâinilor, tușit/strănut în plica cotului (în cazul în care nu există o batistă de unică folosință) și distanțare socială, mai ales dacă prezentați simptome.

Cât timp supraviețuieste SARS-CoV-2 pe suprafețe și în aer

Este cunoscută deja transmiterea SARS-CoV-2 prin intermediul secrețiilor respiratorii sub formă de picături (> 5 microni) sau aerosoli (< 5 microni) și a contactului direct între oameni.

Astfel strategia principală de prevenție constă în menținerea regulilor de distanțare socială. Distanțarea fizică rămâne cea mai eficientă măsură pentru a încetini evoluția acestei pandemii.

Conform ultimelor cercetări se pare că virusul ar putea supraviețui:

  • timp de cel puțin trei ore în aerosoli (picăturile aeriene)
  • până la 4 zile pe lemn
  • până la 72 de ore pe suprafețe dure, strălucitoare, cum ar fi plasticul, oțelul inoxidabil și sticla
  • până la 24 de ore pe suprafețe fibroase și absorbante, cum ar fi carton, hârtie, țesătură
  • până la 4 ore pe cupru

Rezultatele acestor studii nu au fost încă validate, dar acestea îi determină pe cercetători să considere plauzibilă transmiterea prin aer și de pe suprafețe.

Nu există încă dovezi clare de contaminare de pe suprafețe/obiecte și din aer. Se știe însă că:

  • este nevoie de o anumită cantitate de particule virale la care să fi expus pentru a fi infectat, astfel încât cantitatea de virus de pe o anumită suprafață este foarte importantă
  • cantitatea de virus scade în timp pe oricare dintre aceste suprafețe, deci riscul de infectare de la atingerea lor scade în timp.

La contaminarea din aer rămâne întrebarea: oamenii infectați produc o cantitate suficientă de virus SARS-CoV-2 prin tuse pentru a infecta o altă persoană?

La fel, persistența virusului pe diferite suprafețe nu înseamnă ca acesta mai este încă viabil și poate produce contaminarea.

Recomandarea Agenției Federale de Sănătate a Statelor Unite (CDC) pentru curățarea suprafețelor potențial contaminate este de 4 lingurițe de hipoclorit de sodiu pentru un litru de apă.

Cum putem reduce riscul infectare de la suprafețe și obiecte

Există deci riscul de a contamina suprafețele atinse dacă le atingem cu degetele încărcate de virus și riscul de a contracta virusul de pe astfel de suprafețe.

Suprafețe atinse frecvent sunt peste tot în jurul nostru în casă, în drum spre muncă, magazine și orice altă destinație: balustrade, clanțele ușilor, birouri, tastaturi, mouse-uri, întrerupătoare etc. Iar mâinile noastre sunt cele care transmit acest virus. Spălarea corectă și frecventă a mâinilor este esențială în prevenirea transferului de agenți patogeni.

De asemenea, evitați contactul între mâinile potențial contaminate (cu sau fără mănuși) și gură, nas sau ochi. Pentru a încetini răspândirea SARS-CoV-2, trebuie să presupunem că tot ceea ce se află în afara casei noastre este cu potențial de contaminare și să acționăm în consecință. Prin urmare, cât suntem afară spălați-vă mâinile corect și frecvent, iar dacă acest lucru nu este posibil utilizați soluții antiseptice sau alcool și nu vă atingeți fața. La intrarea în casă spălați-vă corect mâinile și curățați-vă telefonul.

Este important să rămânem calmi și obiectivi.

Cum scăpăm de COVID-19 sau cum invatam sa convietuim cu el

Un studiu realizat recent în China, a demonstrat faptul că fiecare grad de temperatură în plus și fiecare procent suplimentar de umiditate limitează din ce în ce mai mult capacitatea de răspândire a virusului. Studiul a arătat că temperatura și umiditatea sunt invers proporționale cu numărul de cazuri pe zi. Alți experți în boli infecțioase sunt sceptici de faptul că încălzirea vremii va încetini transmiterea infecției. Fiind vorba despre un nou virus, nu există momentan suficiente date care să susțină ambele teorii.

Ce dezinfectanți putem utiliza împotriva COVID-19

Suprafețe neporoase

Dacă suprafețe sunt vizibil murdare, vor fi prima dată curățate cu detergent sau săpun și apă, după care se vor dezinfecta. Se recomandă respectarea indicațiilor producătorului referitoare la modul de utilizare al dezinfectanților (concentrație, mod de aplicare, timp de contact) cu verificarea datei de expirare.

Aici putem opta pentru un dezinfectant RTU (ready to use) adica solutie care se aplica prin pulverizare fara a mai fi nevoie sa stergem suprafata pe care a fost aplicata solutia. Poti alege din gama aceasta.

Suplimentar, poate fi utilizată o soluție pe bază de clor (1000 ppm hipoclorit de sodiu). Timpul de contact recomandat este de cel puțin 1 minut, timp în care se asigură o ventilație corespunzătoare a încăperii.

Suprafețe poroase

Suprafețele poroase pot fi: covoare, mochete, draperii etc.

La acest tip de suprafețe se vor îndepărta urmele vizibile de contaminare, dacă acestea sunt prezente și se vor curăța cu soluții de curățare indicate pentru acest tip de suprafețe. În cazul în care acestea pot fi spălate, se vor respecta instrucțiunile producătorului. Este important ca temperatura de spălare să fie cât mai crescută.

Electronice

Electronice pot fi: tablete, telefoane, tastaturi, telecomenzi, întrerupătoare etc.

Se vor îndepărta urmele vizibile de contaminare cu respectare instrucțiunilor producătorului. În cazul în care acestea nu există se vor folosi șervețele sau spray-uri care conțin alcool de cel puțin 70%.

Lenjerii de pat, obiecte vestimentare

Pentru a diminua posibilitatea dispersării virusului în aer, se va evita scuturarea hainelor murdare. Hainele se vor spăla conform instrucțiunilor producătorului, dacă este posibil se recomandă temperaturi cât mai ridicate.

De asemenea, se recomandă și dezinfectarea frecventă a coșului de rufe.

Inapoi