Care sunt diferentele intre mastile FFP1 / FFP2 / FFP3 / KN95

Pe masura ce coronavirusul continuă să se răspândească în Asia și în restul lumii, multe persoane ajung la o mască de față, care a fost recomandată de OMS ca măsură de protecție. Dar care tip mai recomandat? Mai jos vom afla diferențele dintre fiecare mască.

FFP1
Măștile respiratorii (ceea ce înseamnă că sunt confecționate dintr-un material conceput pentru a filtra aerul sau impuritățile) se bazează pe un sistem de clasificare ce indică cât de multă protecție oferă.


Primul este FFP1, care protejează împotriva materialelor în concentrații de până la 4x OEL sau 4x APF (factor de protecție alocat). Deoarece este prima treaptă pe scară (ca să zic așa), acestea sunt cea mai accesibilă opțiune și pot fi gasite peste tot.

FFP2
Următorul este FFP2 și acestea oferă mai multă protecție decât FFP1, la concentrații de până la 12x OEL sau 10x APF. Ele sunt echivalentul european al măștilor respiratorii N95 utilizate în SUA și acest tip îndeplinesc îndrumările de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).


FFP3
Măștile care oferă cel mai înalt nivel de protecție sunt FFP3, care protejează împotriva materialelor în concentrații de până la 50x OEL sau 20x APF. Aceasta este substanțial mai mare decât FFP1 și pot bloca atât aerosoli lichizi cât și solizi.


Ghidurile actuale ale OMS stipulează măști de față FFP3 pentru controlul infecțiilor cu virus și bacteriene atunci când contagiunea este răspândită prin tuse și strănut (cum ar fi cu coronavirus). De asemenea, sunt deseori utilizate de către profesioniștii din domeniul sănătății atunci când manipulează substanțe chimice periculoase.

Fara valva
Pe lângă nivelul de protecție pe care îl oferă fiecare tip de mască, există și câteva elemente de design pe care poate doriți să le luați în considerare.

Măștile fără valva înseamnă că sistemul de filtrare este încorporat în țesătură și, prin urmare, pot fi ușoare și destul de discrete. Acest lucru poate face ca masca să fie confortabilă de purtat, deoarece nu sunt voluminoase și nu se simt grele pe față.

Cu valva
Cealaltă alternativă la o mască este cea cu valvă. Deși acest lucru poate face ca masca să fie ușor mai grea și mai grea, permite aerului să fie eliberat din mască. Măștile cu valve sunt de obicei mai puțin transpirate și umflate, ceea ce le poate face mai respirabile și mai confortabile de purtat.

Mastile Pliate
Un alt element de design dintre care poți alege este dacă preferi o mască pliată sau modelată. Măștile pliate sunt foarte discrete și ușor de transportat cu tine, iar designul țesăturii este destul de respirabil.


Acestea oferă o fixare strânsă a feței din cauza curelelor elastice ale capului ce pot fi reglate iar potrivirea se face perfect datorita partilor moi din silicon sau cauciuc ce se muleaza pe fata utilizatorului.

Mastile turnate cu forma fixa
Dacă doriți o potrivire cât mai apropiată, atunci o varianta este cea cu forma fixa. Acestea sunt concepute cu forma feței tale în minte și se potrivesc perfect la nas, gură și bărbie. Atentie insa, acestea s-ar putea sa nu se muleze perfect pe fata datorita formei ce nu este asa de flexibila.

Alegerea unei masti de protectie trebuie facuta tinand cont de mai multe principii astfel incat sa nu achizitionati un produs contrafacut, scump si fara sa asigure protectia necesara.

Cumparati intotdeauna de la firme specializate care cunosc producatorii reali si va ofera siguranta ca mastile sunt conforme cu ceea ce sustin.
Inapoi